Az ukrajnai illegális fakitermelésben van benne egy osztrák cég


A Románia és Ukrajna területén illegálisan kitermelt fa legnagyobb felvásárolja az osztrák Holzindustrie Schweighofer – derült ki a romániai Rise Project tényfeltáró blog által készített oknyomozó dokumentumfilmből.

A Clear Cut Crimes (Bűnös tarvágások?) című 42 perces dokumentumfilmet egy év alatt készítették: a Kárpátokban, Románia északi és Ukrajna nyugati részén filmeztek, ahol Európa legnagyobb érintetlen őserdői találhatók. A Rise Project riportja végigköveti a „pénz útját”, több millió eurós üzleteket dokumentálnak, és rávilágítanak a törvénytelen erdőkitermelés hátterében húzódó korrupcióra.

A tényfeltárók elsősorban a beszállítók tevékenységét vizsgálják: a máramarosi Borsán például köztörvényes bűnözők irtják az erdőt. A Butanu klán embereit az sem érdekli, ha a terület tulajdonosa próbálja megakadályozni a tarvágást, a rejtett kamerás felvételen elmondják: pereljen csak nyugodtan, mire ítélet születik, már rég kivágták a fákat. A törvénytelenséget visszaszorítani próbáló erdőmérnököket, környezetvédelmi szakembereket halálosan megfenyegetik, de az esetek többségében nincs erre szükség, mert megvesztegetéssel hatékonyan célt érnek.

A szálak egészen Nuţu Fonta máramarosi parlamenti képviselőig vezetnek, akinek a felesége adja-veszi a hatalmas erdőterületeket, és aki több millió eurós fantomcéget íratott át időközben elhunyt sofőrje nevére. A dokumentumfilmben az is elhangzik: a honatyát szoros szálak fűzik az egykori kormányfő-helyettes, illetve belügyminiszter Gabriel Opreához.

A famaffia tevékenysége Ukrajnában is virágzik: kozák aktivisták próbálják megakadályozni, hogy illegálisan kivágják az állami tulajdonban levő fenyveseket, de erdőtakarítás címen gyakorlatilag tarvágás folyik. A kijevi parlament moratóriumot fogadott el, felfüggesztette a rönk exportját, de emiatt csak még több fát termelnek ki törvénytelenül.

A Romániában több gyárat működtető Holzindustrie Schweighofer eközben új üzem építését tervezi Ukrajnában. Az osztrák nagyvállalat azt ígéri: 500 munkahelyet hoz létre, és évi 1,2 millió köbméter nyersanyagot dolgoz fel – a beruházás nyomán gyakorlatilag helyben dolgozhatja fel azt a mennyiséget, amit eddig Ukrajnából a romániai gyáraiba szállítottak.

Levélben megkerestük az osztrák nagyvállalat romániai sajtóirodáját, kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

forra:kronika.ro