Az USA Moszkvát hibáztatja


Az Egyesült Államok Oroszországot tartja felelősnek az ENSZ egyik szíriai segélykonvoját ért támadásért – mondta Ben Rhodes, Barack Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

 

“Minden jel arra utal”, hogy légitámadás történt–- mondta. Mivel a szíriai ellenzéknek nincsenek repülőgépei, ez azt jelenti, hogy akár a szíriai kormány, akár a kormány oldalán Szíriában beavatkozó orosz csapatok is elkövethették a támadást az Aleppóba tartó konvoj ellen – tette hozzá “Mindenesetre az orosz kormányt tartjuk felelősnek az ebben a térségben végrehajtott légitámadásokért, tekintve, hogy a fegyvernyugvás alatt vállalt kötelezettségük arra szólt, hogy elejét vegyék a légi hadműveleteknek”.

A szíriai kormány visszautasította a feltételezést, hogy csapatai intéztek támadást a segélyt szállító gépkocsioszlop ellen. Moszkva még kedden szintén visszautasította, hogy orosz vagy szíriai repülőgépek bombáztak volna.

Korábbi értesülések szerint az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai Vörös Félhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légitámadásban nagyjából 20 civil vesztette életét. A világszervezet úgy fogalmazott: egyelőre nem erősíthető meg, hogy légitámadás történt. Az ENSZ az esetet követően úgy döntött, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában.

Forrás: MTI