Kárpátalján már lehet szavazni kényszerbetelepítés ellen


Szeptember 19-től 30-ig, munkanapokon reggel 7-től este 17:30-ig (k.-e.i.) a konzulátusokon mindenki személyesen veheti át a levélcsomagját, személyazonosító okmány és magyar lakcímkártya bemutatása után. Ha valakinek még nincs magyar útlevele, és ezért ukrán útlevéllel, személyi igazolvánnyal vagy kártya formátumú jogosítvánnyal igazolja a személyazonosságát, akkor szükség van még a honosítási okiratára is (opcionális).

A szavazatot tartalmazó leragasztott levélcsomagot már bárki visszaviheti és bedobhatja a konzulátuson felállított urnába, vagy Magyarországról postázhatja költségmentesen. A külképviseletekre 2016. szeptember 19–30. között minden hétköznap lehetőség van visszavinni a levélszavazatot, továbbá a szavazás napján, 2016. október 2-án a szavazás időtartama alatt is lehetőség van bedobni a külképviseleten az erre a célra szolgáló urnába. Ha mégis postán küldik a levélszavazatot, akkor fontos, hogy a küldeménynek október 1-én éjfélig kell beérkeznie az NVI-be ahhoz, hogy érvényes legyen.

Külön kérem, hogy a szavazáskor a szavazólap mellett található Azonosító nyilatkozatot mindenki a lakcímkártyája alapján töltse ki, minden adatát az azon szereplő módon írja le. Ne úgy írja senki a nevét vagy anyja nevét, ahogy megszokta; ahhoz, hogy a szavazata érvényes legyen, mindent úgy kell írnia, ahogy a lakcímkártyára le van írva, azon minden szükséges adat szerepel az azonosító nyilatkozat kitöltéséhez. Fontos, hogy a szavazatot a kis borítékba helyezzék el, és ragasszák le, az azonosító nyilatkozatot pedig a lezárt kis borítékkal együtt a nagy borítékba. Ha nem így tesznek, a szavazat érvénytelen lesz. A legutóbbi választáson nagyon sok ilyen probléma volt, és sok volt az érvénytelen szavazat.

A Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, ha a népszavazás napján Kárpátalján lesznek, és Ungváron vagy Beregszászban akarnak szavazni, 2016.09. 24-én 16:00 óráig kérhetik a lakóhelyük szerint illetékes jegyzőnél a külképviseleti névjegyzékbe vételt, vagy elektronikusan a www.valasztas.hu külképviseleti névjegyzékbe vétel cím alatt.

Forrás_Kárpátalja hetilap