Nincs több titok: ukrán vendégmunkások tízezreit várja a magyar kormány


Korábban Varga Mihály már előrevetítette, a kormány készen áll, hogy a hiányszakmákban munkaerőimporttal töltse fel az üres álláshelyeket. A Heti Válasz szerint a jogszabályokat már csendben átírták, és Ukrajnából jöhet a munkaerő.

Csendben előkészítette a kormány a jogszabályi terepet, hogy a közeljövőben vendégmunkások tízezrei érkezhessenek a munkaerő-hiányos Magyarországra – írta heti cikkajánlójában a Heti Válasz. Azt nem részletezték, hogy milyen törvényeket írtak át.

A lap úgy tudja, Ukrajnából érkeznek majd a dolgozók, és egyetlen feltétel számukra, hogy hiányszakmában dolgozzanak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már a lap előző számában előrevetítette, hogy ukrán vendégmunkásokkal töltik ki az űrt. “A hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy az Európai Unióból – amelyen belül szabad a munkaerő-áramlás – vagy szomszédos, harmadik országból oldják meg a foglalkoztatást” – fogalmazott.

A HVG által készített riportból megtudhatjuk, Babják Zoltán nem örül annak, hogy ukrajnai vendégmunkásokkal enyhítenék a munkaerőhiányt Magyarországon. Beregszász polgármestere már ott tart, hogy

neki kell az utcát söpörni, a helyben maradt magyarok pedig, ha nem tudnak ukránul, nem tudják elmondani a háziorvosnak, mi a bajuk.

A magyar határhoz közeli, főleg magyarok lakta városban már most is nagy gond a munkaerőhiány, a rossz gazdasági helyzet és az ukrán háború miatt érvényben lévő sorozás miatt a fiatalok már rég szedték a sátorfájukat. Beregszászon súlyos hiány van mérnökből, számítástechnikai szakemberekből, útkarbantartóból. “Én söpröm az utcát”, mondja Babják, akinek a lámpák kapcsolgatását is magára kellett vállalnia.

“A beregszászi munkaerőpiac romokban hever” – összegzi Babják. Magyarországra jönnek a fiatalok, sőt már az is, aki lépni tud, mert otthon havi 7-12 ezer forintot keresnek maximum, mondja a polgármester. Míg korábban büszkén ki lehetett jelenteni, hogy Beregszászon az orvos magyarul beszél a (magyar) betegével, ma már ez alig mondható el – aki nem tud ukránul, nem fogja tudni elmondani a háziorvosnak, hogy mi a baja – írja a HVG.