Tájfun csapott le JapánraHeves esőzések és áradások kíséretében csapott le Japán délnyugati részére kedden a Malakasz névre keresztelt tájfun.

epa05541770 A handout satellilte image made available by the Central Weather Bureau on 16 September 2016 shows the movement of Typhoon Malakas on 16 September 2016. Malakas is expected to move up north along Taiwan's east coast, and bring heavy rain to eastern and northeastern Taiwan on 17 September.  EPA/CENTRAL WEATHER BUREA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Az óránkénti kétszáz kilométert is elérő széllökések fákat csavartak ki gyökerestül, villanyvezetékeket szaggattak le.

A Kjúsú sziget déli-délkeleti partvidékén fekvő Mijadzaki és Kagoszima prefektúrákban csaknem negyedmillió háztartás maradt áram nélkül. A hatóságok 632 ezer embert szólítottak otthonuk elhagyására hat prefektúrában, köztük Kumamotóban is, ahol még nem számolták fel az év elején történt földrengések okozta károkat sem.

Több mint száz repülőjáratot kellett törölni, nincs közlekedés számos térségbeli közúton és vasútvonalon.

A Malakasz várhatóan északkeleti irányban halad majd Tokió felé, Japán csendes-óceáni partja mentén, és várhatóan szerda reggel éri el a fővárost. A Malakasz az idén már a 16. tájfun a Csendes-óceán térségében.