Totális humanitárius katasztrófa fenyeget


Az ENSZ úgy döntött, hogy valamennyi segélykonvoját leállítja, miután a világszervezet egyik gépkocsioszlopát légitámadás érte még hétfő este Aleppó közelében. A kamionok közel 80 ezer ember számára vittek volna élelmiszert és egészségügyi felszerelést, a támadásnak tucatnyi halálos áldozata is volt.

 

Első elemzések szerint a bombázást orosz vagy szír kormányzati gépek hajthatták végre, szemtanúk szerint helikopterekről dobtak rájuk hordóbombákat. A helyzetet súlyosbítja, hogy a közel-keleti ország vezetése bejelentette: vége a tűzszünetnek.

„Ez egy rendkívül sötét nap volt a Szíriában folyó humanitárius munkák számára. Egy felháborító és sokkoló támadás történt. Elkötelezettek maradunk a munka folytatása mellett, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei” – fogalmazott az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának szóvivője, Jens Laerke Ocha.

Az országban múlt hét elején kezdődött tűzszünet is összedőlt. Korábban ugyan voltak rá kezdeményezések, hogy a vasárnap éjfélig tartó fegyvernyugvást meghosszabbítsák, ám a hét elején Damaszkusz a szír kormányzati televízión keresztül agresszióval vádolta meg az Egyesült Államokat. Amerika egy hétvégi légicsapásában szír kormányerők 60 tagja halt meg, mint kiderült, Washington tévedésből bombázta az alakulatot az Iszlám Állam helyett.

Bassár el-Aszad iráni tisztségviselőkkel találkozott a szír fővárosban, és egyúttal bejelentette, hogy vége a tűzszünetnek. Az orosz védelmi minisztérium a lépés kapcsán úgy fogalmazott: egyébként sem volt értelme annak, hogy Damaszkusz szerintük „egyoldalúan” fenntartsa a fegyvernyugvást.

Moszkva számításai szerint csak a tűzszünet utolsó 24 órájában több, mint ötvenszer sértették meg az egyezményt az ellenzéki erők. A Kreml azt is közölte, hogy az orosz hadsereg kivizsgálja az ENSZ-konvoj elleni támadást. John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig kijelentette, hogy Washingtont felháborították a történtek, és az ügyet közvetlenül Moszkvával kívánja megtárgyalni.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun többek között azzal nyitotta meg a világszervezet közgyűlésének őszi ülésszakát, hogy keményen ostorozta a szíriai kormányt. Azzal vádolta a kabinetet, hogy a több éve húzódó polgárháborúban ő a felelős a legtöbb civil meggyilkolásáért, szíriai városrészeket bombáz le, valamint kínzásoknak veti alá a szír börtönökben fogvatartottakat.

Az ENSZ-főtitkár egyúttal a harcok befejezésére szólított fel. “Mindenkihez szólok, akinek befolyása van, hogy vessenek véget a harcoknak és kezdődjenek meg a tárgyalások” – fogalmazott. A BBC videóján jól látható, hogy az egykor virágzó Aleppó városából a harcok után jóformán semmi nem maradt.