A külhoni magyarokért versengenek a magyarországi cégek

munkanelkuli

Rengeteg kis- és nagyvállalat toboroz munkaerőt a határon túli magyarság körében. Kárpátalján már szinte minden második újsághirdetésben magyarországi gyárakba, irodákba keresnek dolgozót. A hazai állásközvetítők ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy az itthoni munkaerőt már a fejvadász cégeknek kell felkutatniuk – írja a profit7.hu.

Kárpátalján például a helyi lapokban szinte már csak magyarországi álláslehetőségeket kínálnak, a helyieknél jóval magasabb fizetésért. Az egyik Budapest melletti cég azzal reklámoz, hogy már húsz fő dolgozik náluk Kárpátaljáról, csapatukhoz konyhai kisegítőként, szakácsként vagy hentesként lehet csatlakozni.

Az induló nappali bér 130 ezer, az éjszakai bér 150 ezer forint, de a hirdetés szerint bizonyos munkakörökben 170 ezer forintot is meg lehet keresni.

Az említett fizetések jóval magasabbak, mint amennyit egy magyarországi munkavállalónak kínálnak ugyanezért a munkáért, ráadásul a határozatlan idejű szerződésen kívül ingyenes szállást, munkahelyi étkeztetést, valamint havi egyszeri fizetett hazautazást is garantálnak –írta a Magyar Idők.

A magasabb bérezésű állások is betöltetlenek: az egyik lehetőség szerint budapesti prémium hús és sajt értékesítésére keresnek főállású eladókat, Pápára kárpitost várnak, kiemelt bérezéssel, szintén ingyenes szállással. A magyarországi álláslehetőségről szóló hirdetések száma jócskán meghaladja a kárpátaljai munkalehetőségeket kínáló cégek kínálatát, emellett Csehországba, és Németországba toboroznak munkavállalókat hirdetések útján.A Vajdaságban is egyre több az olyan hirdetés, amelyekben magyarországi munkalehetőséget kínálnak. Budapestre, Székesfehérvárra, Tatabányára, Veszprémbe, Kecskemétre keresnek rendszerint gyári összeszerelő munkásokat, de keresettek a fémmegmunkálók, az IT-szakemberek és a textil­ipari dolgozók is. A feltételek között szerepel általában a magyar (kettős) állampolgárság, valamint a nyelvtudás. Általánosságban 450–800 eurós bérrel kecsegtetnek, emellett rendszerint ingyenes szállást biztosítanak, és havi egyszeri alkalommal állják a hazautazás költségeit is. Ezen felül gyakran kínálnak további kedvezményeket: túlórapénzt, továbbképzési lehetőséget vagy kafetériát.