Csehországba főleg ukránok és szlovákok migrálnak


Mintegy 540 ezer külföldi állampolgár telepedett le 2005 és 2015 között Csehországban. Közülük a legnépesebb csoportot az ukrán és a szlovák állampolgárok alkotják, de akadnak vietnamiak, oroszok, románok és magyarok is.

Hozzávetőleg 540 ezer külföldi állampolgár telepedett le 2005 és 2015 között Csehországban. A migránsok közül a legnépesebb csoportot az ukrán és a szlovák állampolgárok alkotják – olvasható abban a statisztikai kimutatásban és elemzésben, amelyet a Cseh Statisztikai Hivatal tett közzé honlapján és a Právo című napilap hívta rá fel a figyelmet.

Ukrajnából az említett időszakban 149 ezer, Szlovákiából pedig 78 ezer személy kapott letelepedési vagy hosszú távú tartózkodási engedélyt a cseh hatóságoktól. A harmadik helyen a vietnámiak (47 ezer), a negyediken pedig az oroszok (44 ezer) vannak. A más országokból bevándoroltak száma alacsonyabb. Megugrott a Romániából érkezők száma, s jelenleg már majdnem tízezer román állampolgár telepedett le Csehországban.

Szakértői becslések szerint azonban ezek a számok a valóságban jóval nagyobbak, tehát a külföldiek száma magasabb, mint az a hivatalos statisztikákból kitűnik.

Magyarországról az elmúlt évtizedben a hivatalos statisztika szerint több mint háromezer ember települt át Csehországba. A tavalyi év végén hivatalosan 3115 magyar állampolgár élt tartósan Csehországban. Becslések szerint a valóságban ez a szám is nyilván magasabb.

A hivatalos kimutatás szerint jelenleg a bevándorlók Csehország lakosságának 5-6 százalékát teszik ki.

Csehországban Prága magasan a legvonzóbb hely a külföldiek számára, ott telepedett le a bevándoroltak 38 százaléka. A hivatalos kimutatás szerint 2015 végén idegenek tették ki az 1,1 milliós cseh főváros lakosságának 13,5 százalékát. Nem hivatalosan azonban 20 százalékról ír a cseh sajtó.

A statisztikai hivatal elemzésében rámutat, hogy a külföldiek nagymértékű betelepedése Csehországba eddig nem okozott komolyabb gondokat, feszültségeket. Ennek egyik magyarázata, hogy az Ukrajnából, Szlovákiából és Oroszországból érkezetteknek nincsenek nyelvi gondjaik, könnyen boldogulnak a cseh nyelvvel.

A külföldön élő csehek közül a statisztika szerint 2005 és 2015 között mintegy kétezer ember tért vissza Csehországba.

(mti)