Ezek a jogszabályváltozások segíthetnek az ukránoknak munkát vállalni Magyarországon


Több tízezer ukrán vendégmunkás érkezhet Magyarországra a közeljövőben, a munkaerőimporthoz szükséges jogszabályokat már csendben átírták – írja a csütörtökön megjelent Heti Válasz.

A lap tegnapi cikkajánlójából nem, a cikkből viszont már kiderült, mely jogszabályok átalakításával egyengette az Ukrajnából érkező munkavállalók előtt a terepet a kormány.

Két fontos változás, hogy idén nyáron létrejött a „szomszédos harmadik ország állampolgára” kategória, amellyel az ukránok kedvezőbb helyzetbe kerülnek a munkavállalásnál, mint a szírek vagy a törökök. A döntéssel – magyarázza a HV – kvázi „uniósítják” az ukrajnaiakat, lehetővé teszik számukra, hogy a hiányszakmákban a bevándorlási hivatal engedélye nélkül vállaljanak munkát.

Júliustól 5-15 napra rövidültek az ügyintézési határidők, így a cégeknek már nem kell sokat várniuk a munkavállalást lehetővé tevő igazolásokra, dokumentumokra.

Ugyancsak változás, hogy ukrán állampolgárokat tavaly augusztustól közmunkásként is lehet alkalmazni.

Illetve, ha az ukrajnaiak tartósan Magyarországon vállalnak munkát, február óta családok otthonteremtési kedvezményét (csok) is igénybe vehetik – írja a hvg.hu.