“Magyarország igényt tarthat Kárpátaljára”


Nem zárható ki, hogy Ukrajna nyugati szomszédai szemet vetnek a határ menti területekre, s kísérletet tesznek azok elcsatolására, Magyarország például igényt tarthat Kárpátaljára.

Mindezt az Ukrán Felderítő Szolgálat egykori vezetője fejtette ki a Gordon című kiadványnak adott interjújában. A szóban forgó cikkből a transkarpatia.net kárpátaljai regionális ukrán nyelvű hírportál idéz. Eszerint Mikola Malomuzs elképzelhetőnek tartja, hogy Ukrajna szomszédai kihasználják az itteni bizonytalan belpolitikai és belbiztonsági helyzetet, s megkísérlik elcsatolni a nyugati régiókat. A felderítő szolgálat volt parancsnoka ezt a verziót ugyan kis valószínűséggel prognosztizálja, de teljesen elvetni sem tudja.

Konkretizálja is a lehetőségeket:

Magyarország Kárpátaljára, Románia Bukovinára, míg Lengyelország Halicsinára és Volinyra tarthatna igényt.

Kivitelezési módként a dél-oszét példát említi, amikor az orosz hadsereg saját állampolgárainak védelmére hatolt be grúz területre. Az ex-parancsnok emlékeztet, hogy ehhez a felsorolt szomszédos EU-s tagállamok is megteremtették már a feltételeket, merthogy sok tízezer embernek osztottak ki saját útlevelet ezekben a megyékben.

Arra már a transkarpatia.net portál emlékeztet, hogy Ukrajna történetében már sokszor előfordult, hogy a mai területét felosztották egymás között a nagyhatalmak és a szomszédos országok.

Érdekesek a cikkhez fűzött olvasói kommentek is.

Van, aki megjegyzi, hogy bár nem örül az elképzelésnek, de még mindig jobb lenne a magyar hatalom itt, mintsem ennek a kijevi vezetésnek engedelmeskedni, amely csak a nép kirablásával és saját maga gazdagodásával van elfoglalva.

Olyan kommentelő is akadt, aki egyszerűen csak dicséri Malomuzs jóslatát.