Moszkva szerint amerikai harci drón haladt el a megtámadott segélykonvoj közelében

Undated handout image courtesy of the U.S. Air Force shows a MQ-1 Predator unmanned aircraft. The United States has agreed in principle to deploy U.S. Predator drones on Turkish soil to aid in the fight against Kurdish separatist rebels, Prime Minister Tayyip Erdogan said. The U.S. military flies unarmed surveillance Predators based in Iraq and shares images and vital intelligence with Turkey to aid Ankara as it battles Kurdish Kurdistan Workers' Party (PKK) rebels who have camps in northern Iraq.  REUTERS/U.S. Air Force/Lt Col Leslie Pratt/Handout  (UNITED STATES - Tags: CONFLICT POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Egy Predator típusú, földi célpontok elleni csapásmérésre alkalmas amerikai harci drón tartózkodott Aleppó térségben, amikor támadás érte az ENSZ egyik humanitárius segélyt szállító konvoját – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A konvoj ellen Urm al-Kubra településnél hétfőn elkövetett támadásban a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerint mintegy 20 civil veszette életét. Washington Moszkvát vádolta meg a támadással, amit az visszautasított.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivőjének szerdai állítása szerint szeptember 19-én este, az állítólagos légicsapás idején az incidens helyszínének közelében a nemzetközi koalíció egy, a törökországi Incirlik légitámaszpontjáról felszállt harci drónja repült 3,6 kilométer magasan, 200 kilométeres sebességgel. A Predator percekkel a támadás előtt ért a térségébe és mintegy fél órával azt követően távozott.

Konasenkov kedden kijelentette:

az orosz katonai szakértők az általuk megvizsgált videofelvételeken nem találtak bizonyítékot arra, hogy a konvojt valóban légitámadás érte. A tábornok szerint a segélyszállító teherautók a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben gyulladtak ki– mutatott rá a vezérőrnagy.

Az orosz védelmi tárca szerint azok a nyugati állítások, amelyek szerint az orosz légierő támadta meg a konvojt, csak el akarják terelni a figyelmet arról az incidensről, amely során – néhány nappal korábban – az Egyesült Államok vezette koalíció harci gépei a szíriai kormányerők állásait bombázták. Annak az incidensnek több mint 60 halottja volt.

(mti)