Moszkvában büntetőeljárást indítottak a kijevi orosz nagykövetség megtámadói ellen


Büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön azok ellen, akik szeptember 17-re virradóra petárdákkal lőtték a kijevi orosz nagykövetség épületét, 18-án pedig akadályozták azokat, akik a külképviseleten szándékoztak leadni szavazatukat az orosz parlamenti választások alkalmából.

Az SZK szerint a bűncselekményeket radikálisok azzal a céllal követték el, hogy elmérgesítsék az Oroszország és az Ukrajna közötti viszonyt.
Az a csoport, amely szombatra virradóra füstbombát dobott a követségre és arra tűzijátékkal lövöldözött, mintegy 20 főből állt. A zászlajuk alapján az ukrán radikális nacionalista Sz14 csoport tagjai voltak.

Az incidenst követően az orosz képviselet tiltakozó jegyzéket küldött a kijevi külügyminisztériumnak. Az ukrán kormány elítélte a történteket, amelyeket “jelentéktelen epizódnak” minősített.

Vasárnap az ukrán rendőrök összecsaptak azokkal a tüntetőkkel, akik a kijevi nagykövetség előtt oroszországi törvényhozási választások ellen tiltakoztak, mert azokat az Oroszország által két és fél évvel ezelőtt Krím félszigeten is megtartották. Az egyik tüntető az orosz képviselet előtt tojással dobott meg egy választót, a Szvoboda nacionalista szervezet tagjai pedig megkísérelték elállni az épület bejáratát.
Az SZK a nemzetközi védelem alatt álló intézmény elleni támadás, a választójog gyakorlásának előre megfontolt erőszakkal párosuló akadályozása és az orosz zászló gyalázása címén indított eljárást.

mti