Súlyos harcok dúlnak Szíriában


Miközben Moszkva azt hangoztatta csütörtökön, hogy nem hátrál ki a szíriai válság megoldását célzó, amerikaiakkal kötött megállapodás mögül, az észak-szíriai Aleppóból ismét heves harcokról és bombázásokról érkeztek hírek.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette, Moszkva álláspontja szerint az elmúlt napok eseményei azt bizonyítják, hogy az amerikai-orosz egyezmény időszerűbb mint valaha. Az incidensek után – amelyek szerinte egyenes csapást mértek az orosz-amerikai megállapodásra – az egyezmény végrehajtásának az esélyei csökkentek, de alternatívája nincsen, és fokozni kell a munkát – fogalmazott Rjabkov, nyilvánvalóan utalva a szíriai hadsereg elleni deir-ez-zóri légicsapásra, az ENSZ-konvoj elleni támadásra, illetve arra, hogy Damaszkusz felmondta a megállapodást.
Rjabkov felszólította az Egyesült Államokat, tegyen erőfeszítéseket, hogy a folyamat kapjon még egy esélyt.

“Sajnos túl sok ellenzője, mondhatni, ellensége van ennek a megállapodásnak. Nem tudjuk aggodalom és nyugtalanság nélkül nézni azt, hogy egy sor intézmény szabotálja az egyezményt”

– mondta Rjabkov.
Az orosz külügyminiszter-helyettes nem zárta ki, hogy az orosz harci gépek támadni fogják az Ahrar as-Sam csoportot és a Dzsejs al-Fath ernyőszervezetet, mert – mint mondta – szemlátomást folyamatban van e két csoport “összeolvadása” a terrorista szervezetnek minősített Iszlám Állammal. A szíriai harcokat nyomon követő az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) közben arról adott hírt, hogy csütörtökre virradóra és reggel is súlyos harcok folytak Aleppóban, harci gépek hevesen bombázták a lázadó fegyveres csoportok és a kormányerők által megosztva birtokolt nagyvárost.
Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, hogy a harci gépek az éjszaka folyamán a elmúlt hónapok leghevesebb légicsapásait mérték a lázadók kezén lévő belső városrészekre, ahol a közelmúltban nem voltak harcok. Zakarija Malahifzsi, a Fasztakim nevű aleppói lázadócsoport vezetője is azt mondta, hogy április óta

a leghevesebb bombázás folyik ott, és “nincs olyan fegyver, amit ne vetnének be” az ellenzéki erők ellen.

Ugyanezt mondta a Levante Front nevű aleppói lázadószervezet egyik vezetője is, aki szerint gyújtóbombákat is bevetettek a lázadók ellen. “Ez egyfajta nyomásgyakorlás az ellenzékre. Az oroszok csak a megadást fogadják el. Számukra nincs más megoldás” – mondta. Ismét harcokról érkeztek hírek az Aleppó déli részén lévő Ramussza kerületből is.

Aleppóban a közelmúltban jobbára a katonai intézményeknek helyt adó városrészekben, és a város délnyugati peremén lévő iparterületeken voltak harcok, de nem a város belsejében. Az orosz külügyminisztérium Facebook-honlapján hírt adott arról, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakán tartózkodó Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán többször tárgyalt John Kerry külügyminiszterrel a szíriai rendezéséről.

mti