Tömegével hamisították a magyar állampolgárság elnyeréséhez szükséges iratokat Ukrajnában


194 vádlottja van annak a büntetőpernek, amely a Záhonyi Járási Hivatalban történt visszaélések miatt indult – irja a Népszava. A Kisvárdán megkezdett bírósági tárgyaláson azonban csak öten jelentek meg. Egyikük az az ügyintéző, aki pár ezer forintért bárkinek igazolta, hogy beszél magyarul.

A magyar felmenőkkel és bizonyíthatóan magyar kulturális gyökerekkel rendelkező határontúliak számára kitalált repatriálási eljárás segítségével sok, magyarul egyáltalán beszélő ukrán állampolgár is hozzájuthatott a magyar útlevélhez. Záhonyban azonban lebuktak.

2013 végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal kormánytisztviselője hétszáz eurót fogadott el azért, hogy egy magyarul nem beszélő, tehát a honosítás törvényi feltételeit nem teljesítő külföldi hozzásegítsen a magyar állampolgársághoz. Sz. Árpádné nem sokáig örülhetett a pénznek. A titkosszolgálat által szervezett pénzátadási akció után néhány órával megjelent a lakásán a rendőrség, és bűnjelként le is foglalták az összeget – írja a portál.

A tisztviselő általában 20 ezer forintot kért ügyfelenként, de volt, hogy beérte 10 ezer forinttal – ők voltak a kevésbé problémás ügyfelek. A Népszava információi szerint Szabolcsban sok-sok ukrajnai család kapja meg a magyar állampolgároknak járó juttatásokat, családi-pótlék, GYES stb.

Az egyik Kisvárda melletti faluban élő képviselő szerint, számtalan ukránt jelentenek be családokhoz. A KárpátHír információi szerint a Nyírségben van olyan ház (több is), ahol 400-an is laknak, hivatalosan – sokan még magyarul sem beszélnek.

A közösségi oldalakon számtalan olyan hirdetés van, melyben lakcímet kínálnak jó pénzért. Ez ügyben felhívtuk az egyik hirdetőt, mint elmondta: egy felnőttet 25 ezer forintért, egy gyereket 10 ezer forintért jelentenek be állandó lakcímre.

lakcim

KH/NOL