Változik a szlovák-magyar határVáltozik a határ Magyarország és Szlovákia között. A területcserére az Ipoly folyó vízgazdálkodásának módosítása miatt van szükség, hagyta ma jóvá a határozatot a kormány.


A javaslatot Robert Kaliňák belügyminiszter nyújtotta be. A törvény akkor lép majd életbe, ha a parlament is jóváhagyja, valamint ha életbe lép a két ország által Amszterdamban kötött államhatárokról szóló szerződés.

A cserét az Ipolyt érintő vízgazdálkodási szempontok indokolják, az újonnan kialakított folyómederrel változik az államhatár is, összesen 177 802 négyzetméter cserél gazdát. A belügyminisztérium közlése szerint lakott területeket nem érint a változás, mindössze néhány épület, berendezés és zöldterület cserélődik majd ki – tudatta a korpek.ks.

A változások az alábbi szlovákiai falvak kataszterét érintik: Leléd, (Leľa), Ipolyszalka (Salka) és Ipolykiskeszi (Malé Kosihy) az Érsekújvári járásban. Ipolyszakállos (Ipeľský Sokolec) , Szete (Kubáňovo) ás Ipolyság (Šahy) a Lévai járásban, valamint Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) a Losonci járásban.

Magyarországon Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsén, Tésa és Hont község kataszterét érinti a csere.