Aszad: Az USA felelős a szír tűzszünet kudarcáért


Basár al-Aszad szír elnök Oroszország után szintén elutasította azokat az amerikai vádakat, miszerint a szír kormányerők bombázták le az ENSZ Aleppoba tartó segélykonvoját, illetve tagadta, hogy a szír hadsereg megakadályozná az élelmiszer bejuttatását az ostromlott városba.

A segélykonvoj lebombázásáról egy névtelenségbe burkolózó amerikai tisztviselő nemrég úgy nyilatkozott, hogy két Szu-24-es orosz vadászbombázó felelős a támadásért, amelyben több mint 20-an haltak meg.

Az AP hírügynökségnek adott interjújában Aszad az USA-t tette felelőssé a tűzszünet kudarcáért, és tervszerűnek nevezte a múlt heti amerikai légicsapást, amelyben több mint 60-an meghaltak, és elpusztult egy szír katonai bázis. A támadás a szír hivatalos információk szerint legalább 40 percig tartott.

Szerinte az incidens nem volt véletlen eset, ahogy azt az amerikaiak megpróbálják elhitetni.

Úgy fogalmazott, az USA részéről „hiányzik a hajlandóság”, hogy egyesítse erejét Oroszországgal a szélsőségesek ellenében.

A 16. éve hatalmon lévő siíta vezető élvezi Moszkva támogatását, az oroszok légicsapásokkal segítik a kormányerőket a lázadók és a szélsőséges iszlamisták ellen. A kormányellenes rebellisek között Moszkva szerint dzsihadisták is vannak, ezzel indokolja a légicsapásokat, az USA azonban legitim ellenzékként beszél róluk – írta a Körkép.sk.

A kormányerők és a lázadók közt már hatodik éve dúlnak a harcok a megsemmisülés szélére sodorva az országot. Az Iszlám Állam két évvel ezelőtti előretörésével példátlan mértékű migráció indult meg Európa felé, ami 2015 szeptemberében csúcsosodott ki, és azóta sem ért véget.