Brutális vérfürdő Kongóban – Élve elégettek egy rendőrt a tüntetők, több tucat civil halt meg az összecsapásokban (18+)


Legalább 44 ember vesztette életét a Kongói Demokratikus Köztársaságban a biztonsági erők és az elnökválasztást halogató Joseph Kabila államfő ellen tüntetők közötti összecsapásokban az elmúlt két napban – közölte a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyik kutatója.

Ida Sawyer, a HRW Afrika-szakértője szemtanúk beszámolóira hivatkozva kedden elmondta, hogy a biztonsági erők legalább 37 civilt öltek meg, amikor a demonstrálók közé lőttek, és ellenzéki pártszékházakat gyújtottak fel, míg a tiltakozók meglincseltek hat rendőrtisztet és egy Kabila-támogatót. A tüntetők fosztogattak és több rendőrőrsöt is megtámadtak – tette hozzá.

Pierrot Mwanamputu rendőrségi szóvivő elmondta, hogy legalább 113 embert vettek őrizetbe a hétfői zavargások miatt a tízmilliós fővárosban, Kinshasában.

Hétfőn legalább 17-en vesztették életüket a kongói fővárosban a biztonsági erők és az elnökválasztást halogató Joseph Kabila államfő ellen tüntető tömeg összecsapásaiban. Claude Pero Luwara belügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy a halálos áldozatok közül hárman rendőrök, tizennégyen civilek voltak. Az egyik rendőrt állítólag több tüntető meglincselte, majd holttestét felgyújtotta – írta az atv.hu kedden.