Hazaváró Fesztivál kezdődött Beregszászon


Háromnapos ünnepi rendezvénysorozat kezdődött pénteken Beregszászon Beregfeszt Hazaváró Fesztivál elnevezéssel, amelynek fő célja, hogy alkalmat teremtsen a városból az utóbbi években kényszerből külföldre távozott lakosok számára a hazalátogatáshoz.

A fesztivált megnyitó beszédében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, Ferencváros Önkormányzatának és az anyaországi, valamint a határon túli – elsősorban felvidéki, erdélyi – magyar testvértelepülési önkormányzatoknak a városnak nyújtott szociális, kulturális és számos más támogatásért. Mint mondta, jelentős mértékben nekik köszönhető a sok rászoruló számára nélkülözhetetlen ingyenkonyha működtetése.
A polgármester emlékeztetett rá, hogy 15 éve tartják meg évente az 1050-ben alapított Beregszászon a város napját. Hozzátette, hogy míg 2001-ben a település lakosainak száma a 30 ezerhez közelített, mostanra – mindenekelőtt az utóbbi évek súlyos ukrajnai válsága következtében – 20 ezer főre apadt, és továbbra is folyamatos az elvándorlás a városból. “Nincs olyan hét, hogy földijeink közül ne hagyná el valaki az otthonát egy jobb, biztonságosabb élet reményében; a kilátástalanság családokat szakít szét” – fogalmazott Babják Zoltán.

Mint a város első embere rámutatott, nagyon hiányoznak Beregszásznak a külföldre távozott tanárok, orvosok, más szakemberek, a munkaképes fiatalok. “Mivel mindenkit hazavárunk, ezért jelzés értékűnek szántuk az első ízben megrendezett Hazaváró Fesztivált, amellyel alkalmat szeretnénk teremteni a hazalátogatáshoz azoknak a beregszásziaknak, akik elvándoroltak szülőföldjükről” – mondta Babják Zoltán.

A beregszásziakat és a fesztivál több ezres közönségét a magyar kormány nevében köszöntő Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos a többi között hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig megbízható szövetségese lesz Ukrajnának, és nemcsak a Kárpátalján élő magyarokat, hanem a térségben élő többségi nemzet tagjait is támogatni fogja erejéhez mérten.
Utalva a Beregszásszal testvérvárosi kapcsolatokat ápoló és együttműködő, Ukrajna határain túli számos településre, amelyeknek az elöljárói ellátogattak az ünnepségre, kiemelte: nemcsak Magyarország kormánya, hanem a magyar önkormányzatok szerte a Kárpát-medencében összefogtak, hogy megsegítsék Kárpátalja magyarságát.

“Azt kívánom, hogy a világban élő sok millió ukrán ugyanúgy egy közösségben érezze magát, mint a világban élő 15 millió magyar érzi most”

– fogalmazott.
A magyar-ukrán együttműködésről szólva Grezsa István emlékeztetett arra, hogy idén nyáron a magyar kormány támogatásával több mint háromezer ukrán gyermek üdült Magyarországon, és jelenleg is – magyar vállalkozók összefogásának köszönhetően – 50 ukrán árva táborozik Magyarországon. Hozzátette, hogy jövő héten Hajdúszoboszlón felkeresi az ott rehabilitációs gyógykezelésen tartózkodó sebesült ukrán katonákat.
“Látható, hogy nemcsak gesztusokkal, hanem anyagilag is támogatjuk Ukrajnát nehéz helyzetében” – mutatott rá. Az ünneplő beregszásziaknak jókívánságait kifejezve a politikus hangsúlyozta:

“a Kárpátalján élő magyarok mindig maguk mögött tudhatják Magyarország kormányát, az ukrán többség pedig mindig megbízható partnerre talál Magyarországban”.

A fesztivál színpadán Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke és Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója, valamint Mihajlo Rivisz, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke egy évre szóló háromoldalú együttműködési keretmegállapodást írt alá.
A Hazaváró Fesztiválra látogatókat színes koncertprogramokkal, sportrendezvényekkel, kiállításokkal, hagyományos vásárral és esti tűzijátékkal várják.

mti