Kifogytak a munícióból a szlovénekA szlovén fegyveres erők nem rendelkeznek az előírt, három hónapra elegendő lőszertartalékkal – közölte a helyi sajtó csütörtökön Andreja Katic védelmi miniszterre hivatkozva.

A miniszter ezt a parlament védelmi bizottságának szerdai rendkívüli ülésén közölte, amelyet az ellenzék kérésére hívtak össze. Az ellenzék véleménye szerint ugyanis a szlovén hadsereg állapota lesújtó, a kormány évről évre csökkenti a védelmi kiadásokat, ezért a hadsereg “szétesőben van”.

A miniszter mindazonáltal úgy ítélte meg, hogy nem olyan rossz a helyzet, mint azt az ellenzék állítja, de beismerte, hogy valóban nem rendelkeznek a törvényben előírt, védekezés esetén szükséges tartalékokkal.

A szlovén hadsereg 10 éve cserélte le a szerbiai Kragujevacban gyártott Kalasnyikov gépkarabélyokat a belga gyártmányú F2000S gépkarabélyokra, amelyekhez jelenleg csak a gyakorlatozáshoz elegendő lőszer áll rendelkezésre. A hadseregben elvileg 7500 katona szolgál, de a gyakorlatban ez sokkal kevesebb, emberhiány van az alacsony fizetések miatt.

Borut Pahor államfő, a hadsereg főparancsnoka korábban a sajtónak úgy nyilatkozott: nem elégedett a fegyveres erőknél uralkodó állapotokkal, mert békeidőben is alig tudják ellátni feladatukat.

“Kérdéses, hogyan működnének, ha az ország háborúban vagy olyan rendkívüli helyzetben találná magát, mint a tavalyihoz hasonló migránsválság”

– hangsúlyozta.

A NATO-tag Szlovénia költségvetésének kevesebb mint egy százalékát fordítja védelmi célokra, míg az észak-atlanti szövetség szerint ennek el kellene érnie a két százalékot.

Miro Cerar balközép kormánykoalíciója 2017-ben 366 millió eurót szán védelmi célokra, amelynek nagy részét azonban fizetésekre költik, nem felszerelésre és fegyverrendszerekre.

(mti)