Megtarthatta állását csempészésben érintett ukrán diplomata


Továbbra is az ukrán külügyminisztérium alkalmazásában áll az a diplomatanő, akinek férjét idén májusban tartóztatták fel az ukrán vámosok az Asztély-Beregsurány közötti ukrán-magyar határátkelőhelyen egy csempészcigarettával megrakott diplomata rendszámú kisbusszal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a pozsonyi követség egyik kisbuszának rakterében, valamint a jármű szerkezeti elemeibe elrejtve összesen mintegy 600 ezer hrivnya értékű, ukrán zárjeggyel ellátott dohányárut találtak. Később a kijevi külügyminisztérium tisztázta, hogy

a csempészési kísérleten rajtakapott férfi a szlovák külképviselet egyik munkatársának házastársaként rendelkezik diplomáciai útlevéllel.

Sajtóforrások szerint a diplomata feleség írta alá a csempészárut diplomáciai küldeményként feltüntető dokumentumot.

A nemzetközi botránnyá dagadt ügy azóta elült. Bár a diplomatát rögtön az esetet követően visszarendelték, viszont továbbra is a külügy alkalmazásában ál. Állítólag nincs meg a diplomata által kiállított bizonyító erejű menetlevél, mely szerint a férfi diplomáciai küldeményt szállított. Az eredeti példány és a vámosok által készített mobilfelvétel is szőrén-szálán eltűnt. Így bizonyíték hiányában az ügyészség bizonyítékok hiányában nem tud vádat emelni a diplomata ellen, mivel nem ő követte el a csempészési kísérletet. A külügyminisztérium tehetetlen, így a nő újra pályázhat külszolgálati beosztások betöltésére a lengyel, a magyar, vagy a cseh külképviseleten.