Őszi sorozás: 300 kárpátaljai behívását tervezik


Kárpátaljáról 300 újoncot hívnak be sorkatonának az október 1-én kezdődő sorozás során – hangzott el csütörtökön Ungváron a Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokságon a városi és a járási hadkiegészítők vezetőinek tartott eligazításon.

A sajtóközlemény szerint a megyei parancsnokság bízik abban, hogy a tavaszihoz hasonlóan – akkor 330 fiatalt soroztak be – most is sikerül majd 100 százalékra teljesíteni a kitűzött tervet. Ugyanakkor fontosnak tartották kiemelni, hogy járásonként változik a sorkötelesek aktivitás. Továbbá befolyásoló erővel bír a sorkötelesek egészségügyi állapota, példának okáért a tavaszi behívások során május és június folyamán majd ezer fiatalt nyilvánítottak alkalmatlannak a sorkatonai szolgálatra.

„A fiatalok jelentős hányada már az orvosi alkalmassági vizsgálaton sem jelenik meg. Ez a leggyakoribb vétség, mert a fiúk azt gondolják, azzal, hogy nem veszik át személyesen a behívót, kibújhatnak a felelőségre vonás alól. Ugyanakkor Ukrajna törvénye A hadkötelességről és a katonai szolgálatról, kimondja, hogy a sorozás kihirdetését követő tíz napon belül minden sorkötelesnek önként jelentkeznie kell a lakhely szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokságon”

– fogalmazott Petro Marko, a Kárpátalja Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság ideiglenesen megbízott vezetője.
A november végéig tartó toborzás során az ukrán védelmi minisztériuma 13 908 fő behívását tervezi sorkatonai szolgálatra. Közülük 7908 személy az ukrán fegyveres erőknél, 5000-en a Nemzeti Gárdánál, 1000 fő pedig a műszaki alakulatoknál teljesít majd sorkatonai szolgálatot. A sorozási kampány összköltsége 41,6 millió hrivnya – közölte kormányzati forrásokra hivatkozva a Vlasti.net hírportál

A törvények értelmében a sorkatonai szolgálatra a 20-27 év közöttieket hívják be, a szolgálat időtartama másfél év, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára egy év. A sorkatonákat nem vezénylik a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek (ATO) övezetébe.