Hollande: teljesen és végleg fel kell számolni a calais-i “dzsungelt”


A francia hatóságoknak teljesen és végleg fel kell számolniuk a calais-i spontán migránstábort, amelyben 7-10 ezer ember él zsúfoltan – jelentette ki Francois Hollande francia elnök, amikor hétfőn meglátogatta a dzsungelnek is nevezett tábort.

“A kormány végig fogja csinálni (a tábor felszámolását)”

– mondta, de egyúttal arra kérte Nagy-Britanniát, hogy vegye ki a részét a probléma megoldásából. A migránsok egy jó része ugyanis – szíriaiak, eritreaiak, szudániak – Nagy-Britanniába akarnak tovább menni – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

“Nem azért kérem ezt, mert Nagy-Britannia szuverén módon úgy döntött, hogy megszabadul Franciaországgal szembeni kötelezettségeitől”

– tette hozzá a júniusi népszavazásra utalva, melyen a többség azt választotta, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

A jobboldali ellenzék hevesen bírálja a szocialista kormány tervét a calais-i tábor felszámolására és a táborlakók elosztására az ország üresen álló állami intézményeiben. Erre reagálva Hollande szombaton kijelentette: nem lesznek a calais-ihoz hasonló táborhelyek Franciaországban.

“Az a szándékunk, hogy teljesen felszámoljuk Calais-t, és az egész ország területén létrehozunk befogadó központokat, kis egységeket 40-50 ember részére, korlátozott, 3-4 hónapos időszakra, egyeztetve a helyi önkormányzati vezetőkkel és a (migránsokat segítő) egyesületek részvételével” – mondta. Francois Hollande arra nem tért ki, hogy a francia kormány mikor tervezi “teljesen és végleg” felszámolni a dzsungelt.

mti