Lavrov: Amerika nem akar csapást mérni az al-Kaidára


Oroszország szerint nincs értelme a szíriai válságról megoldásáról a legfelsőbb szinten találkozót tartani a közeljövőben, mert a szíriai rendezés helyzete most túlságosan képlékeny – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Mint mondta, előbb szakértői, magas szinten kellene egyeztetni, egyetértésre jutni a kialakult helyzet okairól, a problémák köréről, utóhatásairól, arról, hogy ki viseli a felelősséget a következményekért.

Peszkov szólt arról, hogy Moszkva számára teljesen elfogadhatatlan az a hangnem, amellyel Nagy-Britannia, illetve az Egyesült Államok képviselői a szíriai kérdésről beszélnek.

Az ilyen “retorika” súlyos kárt okoz a rendezésnek, valamint a kétoldalú kapcsolatoknak – mondta.
Szólt arról is, a Kreml azt tapasztalja, hogy nem történt meg a mérsékelt ellenzék és a terroristák elhatárolása. Aggodalmat kelt továbbá, a terroristák a tűzszünetet arra használják fel, hogy erőiket átcsoportosítsák, fegyverarzenáljukat feltöltsék, támadásokat készítsenek elő. Moszkva ennek ellenére nem veszíti el a reményt arra, hogy lesz politikai akarat a tárgyalásos rendezésre – mondta Peszkov.
Hasonló szellemben beszélt hétfőn Szergej Lavrov külügyminiszter az NTV orosz televíziónak nyilatkozva. Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok az utóbbi napokban feladta a Szíria Barátai Nemzetközi Csoport elfogulatlan társelnöki szerepét. “Egy kapura játszanak, míg a sajátjukat folyamatosan áthelyezik” – fogalmazott.

Lavrov szerint az Egyesült Államok nem nagyon akar csapást mérni az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnyának számító, Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Nuszra Front) csoportosulásra.

Mint mondta, Kerry ugyan minden egyes találkozójukon bizonygatja, hogy ez ugyanolyan terrorcsoport, mint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, de nem nyúlnak hozzá. “Ez egy ellenmondásos helyzet” – fejtette ki.
A moszkvai diplomácia vezetője egyben úgy vélekedett, hogy az amerikai katonák “nem nagyon hallgatnak” a főparancsnokukra, Barack Obama amerikai elnökre, aki Kínában Vlagyimir Putyin orosz kollégájának megerősítette, hogy Szíria kérdésében kész az együttműködésre Oroszországgal.

mti