Ungváron építkeznének a kelet-ukrajnai menekültek

ungvar5

Ötemeletes, 38 lakásos tömbházat építenének Ungváron a kelet-ukrajnai menekültek – hivatalos szóhasználattal kényszer-áttelepültek – egy használaton kívüli fűtőház helyén. A helyi önkormányzat támogatja az ötletet.

„Azzal, hogy Ungvár megszűnt a távhőszolgáltatás, a fűtőházak is elveszítették eredeti funkciójukat. Ezek az épületek jelenleg kihasználatlanul mennek tönkre. Ebben láttuk meg a lehetőséget, a régi fűtőház helyén tömbházat építenénk a kényszer-áttelepültek számár” – fogalmazott Konsztantin Blazsevics, az egyik menekülteket tömörítő szervezet vezetője.
Egy ötszintes 38 lakásos ház felléptését tervezik, egy lakás átlagos négyzetméter ára 400-450 dollár lenne. Az ingatlan megfelelne a legmodernebb épületgépészeti előírásoknak, hőszivattyús, napkollektoros, napelemes rendszerekkel lenne felszerelve.
A project jelenleg engedélyezési fázisban van. A városi tanács egy korábbi határozatában két évre már bérbe adta az ingatlant. Sem telekpapírokkal sem pedig építési engedéllyel nem rendelkeznek, ennek ellenére a menekülte már keresik annak a lehetőségét, honnan tudnának támogatást szerezni terveik megvalósításához.
Konsztantin Blazsevics, kihangsúlyozta, hogy a megyeszékhelyen pillanatnyilag nagyjából ezer olyan család él, aki a kelet-ukrajnai harcok elől menekült el.