Videóban üzent a Boko Haram halottnak hitt vezetője

boko-haram

A Boko Haram nevű nigériai iszlamista terrorszervezet vezetője egy vasárnap közzétett videofelvételen tudatta, hogy ép és egészséges, szemben a nigériai hadsereg korábbi közleményével, miszerint életveszélyes sebesüléseket szenvedett egy légicsapásban.

A “kifejezetten Nigéria zsarnokainak” címzett videójában Abubakar Shekau gúnyolódik a nigériai hatóságokon, mondván, hogy a halálhíre ellenére jól van.

A majdnem 40 perces, a YouTube-ra feltöltött videóban hozzátette: még nem jött el az ideje annak, hogy meghaljon.

A nigériai hadsereg augusztus végén jelentette be, hogy a légierő életveszélyesen megsebesítette a Boko Haram vezetőjét. A vasárnap közzétett videóban azonban látszólag kutyabaja a terrorszervezet vezetőjének, bár a negyvenperces mondandója alatt végig ülve maradt.

A nigériai hadsereg már többször keltette Shekau halálhírét, de a vezér újra és újra feltűnt videókon. Augusztus elején olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek hűséget fogadott nyugat-afrikai terrorszervezet élére új vezetőt választottak. Az erről szóló híreket Shekau később ugyancsak egy videóban cáfolta.A terrorszervezet hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért Nigéria északi részén. 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak, azóta viszont a helyi hadsereg környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. Megfigyelők szerint a frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: Csád, Niger, Kamerun és Nigéria területén falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok, iskolák és mecsetek ellen intézett támadásokat.

A Boko Haram tevékenysége miatt már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

(MTI)