A vezérkar cáfolta a hetedik mozgósítási hullám bevezetését


         Az ukrán fegyveres erők vezérkara cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, mely szerint Ukrajnában rövidesen bevezetik a részleges mozgósítás soron következő hetedik hullámát.

         „Tudomásom van arról, hogy olyan hírek láttak napvilágot, mely szerint a védelmi minisztérium újabb mozgósítási hullám bevezetését tervezi, ám ezeknek az információknak nincs semmilyen valóságalapjuk” – idézi az UNIAN hírügynökség Volodimir Talalajt, az ukrán hadsereg vezérkari főnöksége védelmi és mozgósítás-tervezési főosztályvezetőjének első helyettesét.

A vezérőrnagy elmondása szerint a vezérkarnál egyelőre nem téma a mobilizáció újbóli bevezetése, ugyanis a szerződésesekkel pótolják a hatodik hullámban mozgósított és a napokban leszerelő katonákat. Talalaj állítása szerint havonta átlagosan 6 ezerrel nő a hivatásos állomány, ami azt jelenti, hogy év végéig nagyjából 15-18 ezer szerződésessel bővül a hadsereg, ami teljes mértékben kielégíti Ukrán Fegyveres Erők igényeit.

Az ukrán védelmi minisztérium kapcsolódó közleménye sikeresnek nevezte azt a kampányt, amivel növelni tudták az ukrán hadsereg hivatásos állományát, többek között emiatt sem indokolt újabb mozgósítás elrendelése. A nyilatkozat szerint év elejétől kezdve 53 ezerrel, közülük, több mint 6 ezer tiszttel nőtt a szerződéses katonák száma Ukrajnában.