Az ukrán elnök ígéri: csak szerződéses katonákat küldenek ezentúl a keleti frontra


Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn aláírta a rendeletet, amelyben utasított az utolsó mozgósított tartalékos katonák leszerelésére.
Az államfő Facebook-oldalán közzétett üzenetében megígérte, hogy a kelet-ukrajnai fronton ezentúl csak szerződéses katonák lesznek. Október végéig minden tartalékos, akit tavaly, a hatodik hullámban mozgósítottak hazatérhet családjához – tette hozzá.

Az elnöki sajtószolgálat utóbb kiadott közleményében kifejtette, hogy a 2015. január 14-én kiadott elnöki rendelet alapján mozgósítottak elbocsátásáról van szó. Az utolsó mozgósítás tavaly augusztus közepén fejeződött be. Körülbelül 13 ezer tartalékost sikerült viszont csak behívni a tervezett 25 ezer helyett. Ez azonban elegendőnek bizonyult, mivel sem tavaly, sem idén nem került sor újabb mozgósításra – magyarázták.

A sajtószolgálat tájékoztatása alapján a tartalékosokat azért szerelhetik le, mert az ukrán fegyveres erők komoly előrehaladást értek el a hadsereg hivatásossá tételében. A hivatásos és szerződéses katonák “motiváltabbak” a korábban sorállományban szolgált tartalékosoknál. Utóbbiak közül csak azok maradnak szolgálatban, akik szerződésesekként kívánnak maradni a fegyveres erők kötelékében.

A sorkatonai szolgálat eltörléséről azonban egyelőre nincs hír. 2014-ben a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai harcok kirobbanása miatt Ukrajna arra kényszerült, hogy visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot, amelyet egy évvel korábban eltöröltek. Évente kétszer, ősszel és tavasszal indul sorozás Ukrajnában, a 20-27 év közötti férfiakat másfél évre hívják be a fegyveres erőkhöz. A legutóbbi, tavaszi sorozás május elején kezdődött és június végéig tartott.

Tartalékosok behívásával Ukrajnában 2014-2015 között összesen hatszor hajtottak végre részleges mozgósítást mindkét évben három-három hullámban.

mti