Egymás torkának esett Clinton és Trump


A gazdasági fellendítés problematikájával, illetve az amerikai faji és közbiztonsági kérdésekkel kezdődött Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokrata elnökjelölt első tévévitája, amely az elejétől fogva éles odamondogatások formájában zajlott.

 

Trump többször félbeszakította Clintont, aki az újságírókat kérte fel vetélytársa állításainak ellenőrzésére. Az első televíziós vita első nagy témaköre az volt, hogyan lehet fellendíteni az amerikai gazdaságot. Trump ismét Kínát okolta az amerikai munkahelyek elvesztéséért. Emellett ostorozta az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt (NAFTA), amelyet még Hillary Clinton férje, Bill Clinton írt alá elnökként. Amikor a demokrata jelölt azt válaszolta, hogy férje elnöksége fellendítette az amerikai gazdaságot, Trump közbeszólt: az elmúlt években Hillary Clinton miért nem arról beszélt, hogy a NAFTA milyen károkat okozott az országnak.

Clinton infrastrukturális beruházásokat és minimálbér-emelést, valamint a középosztály segítését ígérte. Trump azzal válaszolt, hogy ő a külföldre telepedett vállalkozások hazahozatalát valósítaná meg, s ezzel sok-sok új munkahelyet teremtene.

A vita második nagy témakörét a faji kérdések adták: a jelöltek a fekete közösségek helyzete ügyében és a közbiztonság kérdéseiben fejtették ki álláspontjukat. Clinton szerint helyre kell állítani a bizalmat a fekete közösségek és a rendfenntartó erők között. “Rendszerszintű faji megkülönböztetés van” – állította egyebek között Hillary Clinton. Rehabilitációs programokat javasolt a börtönviselt afroamerikaiaknak és a fegyverviselés szigorítását szorgalmazta.

Donald Trump szerint azonban “Hillary Clinton képtelen kimondani két szót: törvény és rend”. A republikánus elnökjelölt szerint rendre van szükség. Úgy vélte, nem véletlen, hogy a legnagyobb rendőrszervezet őt biztosította támogatásáról. Trump szerint a nagyvárosok belső részein az afroamerikaiak és a spanyolajkúak “pokolban élnek”. Egyes városokban, például Chicagóban, olyan rossz a közbiztonság, hogy “az ember az utcán sétál és agyonlövik”. Trump szerint bandák randalíroznak, a fekete amerikaiak közösségeit a politikai elit magára hagyta. Clinton nem ért egyet azzal, hogy vetélytársa ilyen negatív képet fest a közállapotokról.

Hillary Clinton szerint szorosabb együttműködésre van szükség a szövetségesekkel a terrorizmus elleni küzdelemben. Azt mondta, a hírszerzés erősítésére, a muszlim közösségekkel történő erőteljesebb együttműködésre, a NATO szerepének erősítésére összpontosítana. Az iráni atomalku tető alá hozása szerinte azt mutatja, hogy külügyminiszterként “erős” politikus volt. Azt ígérte, ha elnökké választják, tiszteletben tartja majd az Egyesült Államok kétoldalú szerződéseit szövetségeseivel, például Japánnal.

Trump szerint az Egyesült Államok nem lehet “a világ csendőre”.