Magyarország illegálisan szállíthatott nukleáris hulladékot Oroszországba – az ukrajnai háború alatt


Jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság – emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – írta meg a Népszabadság az új fejleményt, ami a paksi bővítés engedélyezésére is hatással lehet.

Nem volt kizárható a spontán láncreakció lehetősége

– állapította meg a fideszes vezetésű parlamenti vizsgálóbizottságnak a jelentésében, mely a 2003-as paksi üzemzavart elemezte, de a felelősséggel kapcsolatos adatok azóta sem közismertek. A létesítmény akkor igazgatója; Kocsis István mindenesetre szakértelmével segítette az Orbán-Putyin megállapodást a paksi bővítésről. Magyarország 2014 nyarán vasúton kijuttatta a részleges kiégett fűtőanyagot a háborúban álló Ukrajnán keresztül Oroszországba – számol be lap.

A kiszállításról 2010-ben állapodott meg a magyar kormány Oroszországgal, az írásbeli szerződést az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) ellenjegyezte. Az orosz–magyar egyezményt a szállítás előtt, 2013-ban módosították, de erről az Orbán-kabinet nem értesítette az Eurato­mot, a kiszállítás ezzel együtt megtörtént. Ez az eljárás azonban illegális lehet.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a kötelezettségszegési eljárást megelőző vizsgálat zajlik az ügyben, és intenzív párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal a hiányzó adatok megszerzése érdekében. A lap brüsszeli forrásai szerint abban nincsen nézeteltérés, hogy a magyar kormány uniós jogot sértett, a háttéregyeztetések arról folynak, hogy mi legyen ennek a következménye és

mi legyen – a jelek szerint illegálisan – kijuttatott fűtőanyaggal?

A magyar illetékesek hanyagsága mindenesetre kockázatot jelenthet a Paks II.- néven elhíresült beruházásra nézve is. Elvégre nem tudni, hogy ezek után hova kerül majd a keletkező nukleáris hulladék.

Forrás_Alfahir