Nagyszabású közös cseh-szlovák határellenőrzési gyakorlatot tartottak


Nagyszabású közös cseh-szlovák határellenőrzési és határvédelmi gyakorlatot tartott kedden a cseh-szlovák államhatár egész szakaszán több száz rendőr, katona és vámos mindkét országból a migrációs helyzet esetleges romlására készülve.

Az illetékes határ menti közigazgatási szervek szintén bekapcsolódtak a határ mindkét oldalán tartott gyakorlatba.

“A hadgyakorlat célja kipróbálni, hogyan tudna együttműködni a cseh és a szlovák fél abban az esetben, ha a migrációs helyzet romlása következtében gyorsan fel kellene újítani az államhatárok ellenőrzését és védelmét” – jelentette ki Tomás Tuhy cseh országos rendőrfőkapitány. Kifejtette: a rendőrök és a katonák a 251 kilométer hosszú cseh-szlovák államhatárt a nap folyamán teljes hosszában ellenőrzik, beleértve mind a 16 határátkelőt és a zöldhatárt is. A közutakon áthaladó autókat és kamionokat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy ne okozzanak torlódást vagy más problémákat.

Tomás Tuhy szerint a cseh-szlovák határon zajló gyakorlattal párhuzamosan kedden a cseh rendőrök és katonák az osztrák és a német határon is tesztelték, hogyan tudnák megakadályozni az illegális migránsok behatolását Csehországba. Ez a gyakorlat a cseh-osztrák, illetve cseh-német határ 11 kiválasztott szakaszán zajlott le az osztrák és a német rendőrség bevonásával.

A cseh-német határon az év végéig még egy olyan nagyszabású közös gyakorlatra is sor kerül, mint amilyen kedden a cseh-szlovák határszakaszon volt – közölte az országos rendőrfőkapitány.

A prágai belügyminisztérium kimutatása szerint Csehországba tavaly mintegy 3500 illegális migráns érkezett, de politikai menedékjogot senki se kért az országban.

mti