Porosenko Izrael támogatását kérte Ukrajna területeinek helyreállításában


Ukrajna számít Izrael támogatására az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget “felszabadításában”, valamint szuverenitása és területi egysége helyreállításában – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök kedden Kijevben azután, hogy megbeszélést folytatott az ukrajnai látogatásra érkezett izraeli kollégájával, Reuven Rivlin államfővel.

A kétoldalú megbeszélésen az ukrán elnök tájékoztatta izraeli partnerét Ukrajnának az európai uniós vízummentesség megszerzése terén elért legfrissebb eredményéről. Hétfőn az Európai Parlament állampolgári jogok, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) megszavazta, hogy Ukrajnát vegyék fel azon országok listájára, amelyeknek az EU vízummentességet biztosít. Ezt Porosenko szavai szerint Rivlin melegen üdvözölte. Porosenko részletesen beszámolt az uniós társulási megállapodásnak az ukrán jogrendbe való beillesztése, valamint a szabadkereskedelmi egyezség végrehajtásának folyamatáról. reményét fejezte ki, hogy mindezek hozzájárulnak majd az izraeli befektetések növekedéséhez Ukrajnában.

Az izraeli államfő a nap folyamán felszólalt az ukrán parlamentben. Beszélt a többi között felesége hozzátartozóiról, akik a holokauszt idején Ukrajnában haltak meg. Hangsúlyozta, hogy nem szabad rehabilitálni és dicsőíteni az antiszemitákat. Méltatta ugyanakkor Ukrajnát a biztonsági kihívások ellenére a demokratizálódás útján való következetes előrehaladásáért. Hangsúlyozta, hogy Izrael támogatja Ukrajnát a demokratikus reformok végrehajtásában Reményét fejezte ki, hogy a Donyec-medencei fegyveres konfliktus mihamarabb békés úton rendeződik.

Reuven Rivlin a tervek szerint szerdán a dél-ukrajnai Odesszában tesz látogatást, majd csütörtökön részt vesz Kijevben a második világháború történetének egyik legnagyobb tömegmészárlása, a Babij Jar-i tragédia 75. évfordulóján tartandó állami megemlékezésen.

(MTI)