Kitiltják a kamionokat Beregszászból


Október 1-től korlátozni kell a 8 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek forgalmát a kőhídon át – irja Babják Zoltán beregszászi polgármester.

Hennagyij Moszkal, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetője írt alá erről rendelkezést:

A 8 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek Beregszászban, a Vérke-hídon történő áthaladása ideiglenes korlátozásának bevezetéséről

címmel.

A korábban kikért szakvélemények szerint, az építészeti műemléken mély repedések keletkeztek, amelyek azzal fenyegethetnek, hogy leomlik a híd, ami nem csak emberáldozatokhoz vezethet, hanem megbéníthatja a forgalmat, a város infrastruktúráját. Egyébként a híd a megyei közútkezelő vállalathoz tartozik, annak kezelésében van. A megyei állami közigazgatási hivatal vezetője által aláírt dokumentumban arról van szó, hogy intézkedéseket kell foganatosítani az M-23-as autóút Beregszász-Nagyszőlős-Felsőveresmart (Велика Копаня) szakaszán lévő Vérke-híd rongálódásának megakadályozása, állagának megóvása, illetve a biztonságos közlekedés feltételeinek szavatolása érdekében, figyelembe véve a hatályos törvényeket, illetve azt, hogy balesetveszélyes állapotban van az 1890-ben épült kőhíd.

E szerint a közútkezelő vállalatnak a polícia megyei főosztálya megelőzési tevékenységgel foglalkozó osztályával közösen

október 1-től be kell vezetni a 8 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek forgalmának korlátozását a kőhídon.

Beregszász polgárai ezért türelmetlenül várják, hogy a közútkezelő vállalat és a polícia — ezeknek kell ellenőrizniük a kőhídon át zajló forgalmat — teljesítse a rendelkezés előírásait – tette hozzá a polgármester. Emellett Orosz Géza első alpolgármester rendelkezést készít elő arról, hogy a hídnál a magasságot korlátozó eszközöket kell kihelyezni.

A korlátozás bevezetését követően alternatív útvonalon közlekednek a teherjárművek. A teherforgalmat Munkács felől Beregkisfaludon (Szilce) át irányítják Nevetlenfalu felé, így azok nem haladnak át a beregszászi hidakon (lásd a sémát). Ezen intézkedéseknek mentesíteniük kell a kőhidat és városunk központját a folyamatos kamionforgalom alól, ami negatívan befolyásolja Beregszász infrastruktúráját – írta Babják.