Nem sokkal lesz könnyebb a vízumliberalizáció után sem


A schengeni vízum eltörlése után is érvényben maradnak egyes vízumszerzési szabályok.

Ukrajna lankadatlanul bízik abban, hogy hamarosan csak eltörlik a schengeni vízumkényszert. Amennyiben minden a legjobb forgatókönyv szerint alakul, akkor nem lesz szükség vízumra az Európai Unióba való beutazás céljából, kivéve Nagy-Britanniát és Írországot. A vízummentes rendszer ugyanakkor érvényes lesz Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra is, holott ezek az országok nem tagjai az Európai Uniónak. A vízumkényszer eltörlése azonban bizonyos szabályok betartását is megköveteli.

Az első ilyen követelmény a biometrikus útlevél megléte. Az ukrán állampolgárok Európai Unió területén nem tartózkodhatnak többet 90 napnál. A vízumkényszer eltörlése nem jelenti azt, hogy munkát is vállalhatnak az EU-ban, viszont ha valamilyen oktatási célról van szó, akkor nincs szükség nemzeti vízumra, vagy pedig különleges engedélyre.

Az ukrán állampolgároknak a határ átlépésénél ezentúl is minden dokumentumra szükség lesz, amire most is szükség van a vízumigényléskor, vagyis bankszámla kivonatra, szálláshelyről szóló igazolásra, készpénzre, az utazás célját igazoló papírokra.

Csak úgy, csupán az útlevél birtokában a vízumrendszer eltörlése után sem lehet majd utazni…