Megtalálták az orosz férfit, aki szervereket adott az amerikai hackertámadásokhoz


Megtalálták azt az orosz férfit, akinek szervereiről az amerikai Demokrata Párt és két szövetségi állam számítógépes rendszerei ellen követtek el hackertámadásokat.

A 26 éves Vlagyimir Fomenko kisvállalkozása szerverek bérbeadásával foglalkozik. A férfi a mongol határhoz közeli, nyugat-szibériai Bijszk városban él. A ThreatConnect nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai cég derítette ki érintettségét.

Fomenko azt mondta, ha az FBI bizonyítékot mutat fel a hackertámadásra, akkor készen áll megosztani velük információit, átadja az IP-címeket, naplófájlokat és mindent, ami alapján beazonosíthatók a hackerek. Egyébként közölte, nem érdekli, kiknek ad bérbe szervert, kliensei között vannak például pornóval foglalkozók is.

Fomenkónak Hollandiában, Kaliforniában, New York államban és Moszkvában is működnek szerverei. A támadásokkal egyébként orosz hackereket gyanúsítanak az amerikai hatóságok, azt feltételezve, hogy Oroszország megpróbálja megingatni az amerikaiak bizalmát saját választási rendszerükben.

A szervereket üzemeltető férfi egyébként azt mondta, klienseivel személyesen soha nem találkozott, a szolgáltatást interneten rendelték meg tőle, és a fizetést is interneten keresztül bonyolították. Szeptember 15-ig arról sem volt tudomása, hogy hackertámadáshoz használták a szervereit. (MTI)