Négy év börtönt kapott a fegyverszállító, akit a párizsi merényletek előtt fogtak el


Négy év szabadságvesztésre ítélt a müncheni törvényszék csütörtökön egy montenegrói férfit, akinek gépkocsijában nagy mennyiségű fegyvert találtak a német hatóságok.

Az 51 éves fegyverfutárt még tavaly Párizsba menet, az ottani novemberi terrortámadások előtt néhány nappal fogta el és vette őrizetbe a rendőrség. Autójában gépkarabélyokra, robbanóanyagokra és kézigránátokra bukkantak. Az ellene irányuló nyomozás során azonban nem találtak a párizsi merénylőkhöz vezető szálakat.

Párizsban november 13-án öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett egy dzsihadista csoport. A montenegrói férfi ellen többek között illegális lőfegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat.

A bíróság, az ügyészség és a védelem már múlt héten, közvetlenül a törvényszéki tárgyalás megkezdése után megegyezett a büntetés mértékéről. A bíróság legfeljebb négy év és három hónap szabadságvesztést helyezett kilátásba, mire a férfi beismerő vallomást tett: tudott az általa bérelt kocsiban lévő nagyobb mennyiségű fegyverről, de arról nem, milyen célt szolgálnak. Mint mondta, pénzszűkében volt, azért ment bele a fegyverszállításba. A törvényszék hitt neki.

mti