Szerbia az Unióhoz fordult segítségért menekültügyben


Az országnak több uniós pénzügyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy kezelni tudja a menekültválságot – jelentette ki szerdán Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter.

A tárcavezető úgy véli, némileg csökkent a menedékkérők száma az országban, de az illegális útvonalakon keresztül továbbra is érkeznek emberek Szerbiába, ami azt jelenti, hogy a balkáni menekültútvonal nem zárult le.

Aleksandar Vulin felhívta a figyelmet arra, hogy a nyomás nem fog jelentősen csökkenni, ezért Szerbiának segítségre van szüksége.

Az EU nagyobb támogatására számítunk, ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint az uniós országok, de közel sem kapunk ugyanannyi segítséget és pénzt, mint mások

– fogalmazott a tárcavezető.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai misszióvezetője szerdán közölte: körülbelül 5100 menekült tartózkodik Szerbiában, ami körülbelül 1500-zal kevesebb az egy héttel korábbi adatokhoz képest. A bevándorlók több mint fele afganisztáni, de nagyon sok pakisztáni és szíriai van. A Szerbiában tartózkodó illegális bevándorlók 45 százaléka férfi, 18 százaléka nő, 37 százaléka pedig gyerek.

Aleksandar Vulin, valamint Nebojsa Stefanovic belügyminiszter többször is felvetette, hogy valamilyen fizikai határzárat kellene létesíteni a szerb-bolgár és a szerb-macedón határszakaszokon, hogy megakadályozzák a menedékkérők Szerbiába lépését, ám Aleksandar Vucic kormányfő elutasította ezt a javaslatot. A határok védelmét azonban július közepén megerősítették, a szerb katonaság és a rendőrség közös járőrözést folytat ezeken a határszakaszokon. A járőrök eddig több mint 9 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

(MTI)