Ukrán beszédre kötelezik az oktatási tárca munkatársait


Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma kötelezte a tárca munkatársait, hogy munkahelyükön kizárólag az ukrán nyelvet használják – közölte Roman Hreba miniszterhelyettes, akit a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata idéz.

„Válaszul azokra a panaszokra, melyek szerint egyes esetekben a minisztérium dolgozói orosz nyelven érintkeztek szolgálati kötelezettségeik ellátása közben, rendeletet adtunk ki. A minisztérium dolgozói kötelesek az államnyelvet használni hivatali kötelezettségeik ellátása során (Ukrajna törvénye Az állami szolgálatról, 8. cikkely)” – írta Facebook-oldalán Hreba.
A miniszterhelyettes által aláírt rendelet értelmében a tárca munkatársai Kijevben és a régiókban egyaránt kizárólag ukrán nyelven kötelesek érintkezni a polgárokkal.

A DT emlékeztet, hogy a Demokratikus Kezdeményezések Alapnak az ukrán nyelv és irodalom emelt szintű érettségi vizsga (ZNO) résztvevői körében végzett 2016 májusi felmérése szerint családi körben a végzősök 46 százaléka döntően oroszul beszél, 28 százalékuk többnyire oroszul, 24 százalékuk két nyelven, azaz oroszul és ukránul is, két százalékuk pedig más nyelveket használ – írta a Kárpátalja hetilap.