A kolumbiai gerillák megkezdték robbanóanyagaik átadásátA kolumbiai belső megbékélési folyamat megfigyelésére létrehozott ENSZ-bizottság vezetője bejelentette, hogy a FARC gerillaszervezet megkezdte robbanóanyag készletének átadását, amint azt a békeszerződés elrendeli.

In this Sept. 23, 2016 photo, rebels attend the closing event at the 10th conference held by the Revolutionary Armed Forces of Colombia, FARC, in Yari Plains, Colombia. FARC leaders gave their unanimous support to a peace agreement reached last month with the government. (AP Photo/Ricardo Mazalan)

Sergio Jaramillo részleteket nem közölt a sajtóval, de a helyi média úgy tudja, hogy Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) dinamitot, más robbanószereket, gyújtózsinórokat, gránátokat és egyéb eszközöket ad le.
A FARC és a kolumbiai kormány hétfőn írta alá a békeszerződést, amely több mint fél évszázados fegyveres konfliktust zár le. A dokumentumot október 2-án népszavazással kívánják megerősíteni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn jelentette be, hogy a béke megkötésével megkezdte munkáját ez a különbizottság, amely felügyeli a tűzszünetet és a gerillák fegyverletételi folyamatát. A 450 tagú katonai megfigyelő ENSZ-missziót a Biztonsági Tanács hagyta jóvá egyhangúlag januárban. Az ENSZ megbízottain kívül a kormány és a gerillák is részt vesznek az ellenőrzésben.

mti