Az ENSZ szerint közel 600 sebesültet kell evakuálni Kelet-Aleppóból


Mintegy 600 sebesültet szükséges evakuálni a szíriai lázadók kezén lévő ostromlott Kelet-Aleppóból, ahol az orvosi készletek kifogyóban vannak és a lakosság mindössze negyede számára van még élelem – mondta csütörtökön Ramzi Ezzeldín Ramzi, az ENSZ szíriai megbízottjának helyettese.

“Becslések szerint nagyjából 600 sebesült nem jut megfelelő orvosi ellátáshoz”

– ismertette Ramzi az aktuális humanitárius tennivalókról tartott egyeztetést követően. A jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy ki lehessen menekíteni a betegeket és sebesülteket, ez több száz embert érint – mutatott rá.
A szíriai hadsereg és szövetségesei nagyszabású offenzívát indítottak Aleppó lázadó negyedeinek visszafoglalására, miután a múlt hét elején összeomlott a Washington és Moszkva közvetítésével létrejött fegyvernyugvás.
A kormányerők csütörtökön ismét elfoglalták a várostól néhány kilométerre északra fekvő, stratégiai jelentőségű Handarat palesztin menekülttábort – erősítette meg Zakaríja Malahifdzsi, az egyik felkelőcsoport tisztségviselője. Hozzátette: a térségben tovább folynak az összecsapások. A hadsereg szombaton rövid időre ellenőrzése alá tudta vonni a területet, míg a felkelők milíciáinak ellentámadása ki nem űzte őket onnan.

A szíriai ellenzéki fegyvereseknek ugyanakkor Hama városától északra sikerült előrenyomulniuk és két települést – Kafszint és Karát – elfoglalniuk. A szíriai hadsereg egyik forrása szerint a légierő egy sor települést bombázott a nap folyamán Hamától északra, ezeket a felkelők az elmúlt hetekben vonták ellenőrzésük alá.

“A helyzet pompás. A rezsim nagy nyomás alá került” – vélekedett Abu al-Baráa al-Hamávi, a Dzsejs al-Fath nevű ellenzéki ernyőszervezethez tartozó egyik milícia parancsnoka. Elmondta, hogy a hadsereg erőket volt kénytelen elvonni Aleppóból, hogy a hamai frontra irányítsa őket. Hamávi elmagyarázta, hogy a hamai hadművelet egyik célja, hogy elvágja az egyetlen útvonalat az északi fekvésű Aleppó és a kormányerők uralta Nyugat-Szíria közt.

mti