Bírákat mentett fel a parlament


Egy sor bíró felmentését szavazta meg Ukrajna Legfelső Tanácsa csütörtöki rendkívüli ülésén, többek között olyanokét, akik jogtalan ítéleteket hoztak a Jevromajdan aktivistáival szemben – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Az UNIAN hírügynökség úgy tudja, 21 bírót mentettek fel tisztségéből, további 12 esetben azonban a képviselők nem tudtak közös nevezőre jutni, bár némelyik felmentési határozattervezetről többször is szavaztak.
A szavazást heves vita előzte meg. A Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt ukrán elnök egykori híveiből alakult Opozicijnij Blok (OP) párt képviselői korábbi ígéretükhöz híven nem vettek részt a szavazásban.
Vaszil Nyimcsenko, az OP parlamenti frakciójának képviselője kijelentette, hogy a parlamentben „bűncselekményt követnek el” a szavazással. Hangsúlyozta egyebek mellett, hogy a törvények értelmében a bírákat felmentésük esetén három nappal korábban értesíteni kell a Legfelső Tanács elé idézésükről, amit nem tartottak be, a bírák nem voltak jelen az ülésteremben.

Ihor Benediszjuk, a Legfőbb Igazságügyi Tanács (VRJu) elnöke kifejtette: az adott kérdés nem az általa vezetett testület, hanem a parlament hatáskörébe tartozik. Jelezte azt is, hogy az érintett bírák a minősítő bizottság ülésein sem jelentek meg.

Ugyanakkor Leonyid Jemec, a kormányt támogató koalíció kisebbik pártjának, a Narodnij Frontnak a képviselője kijelentette, két nap elégséges ahhoz, hogy valaki eljusson a parlament ülésére, „még Antalyából is”.
Nyimcsenko szerint a bírák tömegesen fogják megfellebbezni a Legfelső Tanács őket érintő csütörtöki határozatait.
Sajtóhírek szerint a parlament rendkívüli ülését azért hívták össze, mivel a szeptember 30-tól életbe lépő, az igazságügyi rendszert érintő alkotmánymódosítás és az ezzel összefüggésben változó jogszabályok miatt a bírákat később nem lehetett volna felmenteni tisztségükből esküszegés vádjával, ahogyan az egy jelentős részük esetében most történt – írta a Kárpátalja hetilap.