Elrabolták a pakisztáni médiavállalat vezetőjét


Ismeretlen fegyveresek elrabolták Pakisztán egyik legnagyobb független és a kormánnyal szemben kritikus médiavállalatának igazgatóját – közölte csütörtökön a pakisztáni rendőrség.

Abid Abdullah a Jang nevű médiacsoportot vezeti, amelyhez az azonos nevű újság és a Geo TV tartozik.

A rendőrség tájékoztatása szerint Abdullahot szerda éjjel rabolták el az északnyugat-pakisztáni Pesavarban, ahova a fővárosból, Iszlámábádból érkezett két napra, és a Jang helyi nyomdáját kereste fel. Épp távozott sofőrjével egy szállodából, amikor több férfi körbevette autójukat, majd egy másik kocsival elhurcolták őket.

A gépkocsi vezetőjét később szabadon engedték, ő azt mondta, hogy az emberrablók túszukkal az afgán határhoz közeli törzsi területek irányába utaztak tovább. Utóbbi térség a szélsőséges csoportok, mindenekelőtt a pakisztáni tálibok menedékhelye. A bűncselekmény oka egyelőre nem ismert, elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

A legnagyobb példányszámú pakisztáni újságnak számító Jang és a Geo TV a jelentéseiben rendszeresen bírálja a kormányt és az ország hadseregét, valamint nehezményezi a pakisztáni szélsőségesek nagy számát is.

Pakisztán a világ egyik legveszélyesebb helyének számít a média képviselői számára. Az utóbbi 15 évben több mint 50 újságíróval végeztek a 190 milliós, többségében szunnita muszlimok lakta országban.

mti