Halálra ítélték az indonéz diáklányt megerőszakoló és meggyilkoló csoport vezérét


Egy indonéziai bíróság csütörtökön halálra ítélte annak a tizennégy tagú csoportnak a vezetőjét, amely áprilisban megerőszakolt és meggyilkolt egy 14 éves diáklányt.

A Zanial nevű férfi négy társát a szumátrai bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélte. A diáklányt megtámadó csoport nyolc tagja kiskorú volt, közülük a legfiatalabb pusztán 13 éves.

A csoport hét tagja korábban 10 év börtönt kapott, egyiküknek pedig egy évig részt kell vennie egy rehabilitációs programban. A rendőrség szerint egy gyanúsított még mindig szökésben van. Az áldozat szülei aránytalannak tartják a büntetést. “Mindegyiküket halálra kellene ítélni” – zokogott a meggyilkolt diáklány anyja a bíróságon.

A 14 éves kislány hazafelé tartott az iskolából, amikor a csoport rátámadt. Testét, amely ütlegelés nyomait viselte, néhány nappal később találták meg egy gumiültetvényen, miután szülei jelentették eltűnését.

A nők és gyerekek elleni nemi erőszak szinte mindennapos jelenség Indonéziában, de a hasonlóan kegyetlen csoportos támadásokra ritkán adódik példa. Az eset megrázta a világ negyedik legnépesebb országát, és annak nyomán Joko Widodo indonéz elnök szigorított a gyerekek erőszaktevőire kiszabható büntetéseken, amelyek immár a halálos ítéletet és a kémiai kasztrálást is magukban foglalják.

mti