Mahmúd Abbász mellé ültették Orbán Viktort Simon Peresz temetésén


Többek között Barack Obama amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Károly herceg, brit trónörökös is ott volt Simon Peresz pénteki temetésén. A világ több pontjáról körülbelül hetven politikai vezető utazott Izraelbe a szerdán elhunyt volt államelnök búcsúztatására. Orbán Viktor is elment Jeruzsálembe, az MTI szerint a magyar miniszterelnök mellé Mahmúd Abbász palesztin elnököt ültették, akivel kezet fogott és váltott néhány szót bevonulásakor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A temetésen elsőként Reuven Rivlin jelenlegi államfő szólalt meg, a tudósítások szerint remegő hangon. Egy korszak lezárásának nevezte Peresz halálát, és megemlékezésében bocsánatot kért politikustársai nevében a politikai csatározások hevében olykor elhangzott személyes sértésekért.

Utána Benjámin Netanjahu szólalt fel: az izraeli jobb- és baloldal közös céljáról valamint a katonai erő segítségével megteremthető béke fontosságáról beszélt.

Netanjahu Izrael egyik alapító atyjának nevezte a kilencvenhárom évesen elhunyt Pereszt, optimizmusának, békevágyának és Izrael iránti szeretetének jeleként értékelte, hogy Izrael és az egész világ gyászolja. Netanjahu felidézte egy késő éjszakába húzódó beszélgetésüket, amelyben Peresz kifejtette, hogy csakis a béke garantálhatja a biztonságot Izrael számára, míg ő úgy vélte, hogy csakis a biztonság garantálása után következhet a békekötés.

A temetésen – újragondolva régebbi véleményét – kifejtette, hogy mindkettejüknek igaza volt, és mindkettejük célja az ország jövőjének biztosítása volt. „A katonai erő csak eszköz, mellyel megteremthető a valódi cél, a béke. Az igazság nem csak az egyik politikai oldalon van”- mondta Netanjahu.

Barack Obama amerikai elnök a temetésén elmondott gyászbeszédében a közös amerikai és izraeli értékekről beszélt, valamint annak fontosságáról, hogy a következő nemzedék békét kössön a palesztinokkal.

Azt is mondta: Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenléte is a béke szükségességére figyelmeztet, és emlékeztetett, hogy Peresz mindig a palesztinok egyenlő jogaira, nemzeti önmeghatározásuk szükségességére hívta fel a figyelmet. “Most Izrael következő nemzedékének és barátainak a kezében a békekötés munkája” – tette hozzá.