Titkosítanák a képviselők vagyoni helyzetét


Az elnökpárti frakció vezetője szeretné eltitkolni a képviselők valós vagyoni helyzetét.
Igor Hrinyiv, a Porosenko Blokk frakcióvezetője benyújtott egy törvénymódosító javaslatot, ami korlátozná a nyilvánosság hozzáférését a magas rangú állami vezetők, hivatalnokok jövedelembevallásához. Úgy gondolja, a deklarációkban szereplő adatok az illetékes hatóságokra tartoznak, nem pedig bárkire. Véleményét arra alapozza, hogy az abból kitűnő adatok rossz kezekbe juthatnak, s a képviselők rablás áldozatai lehetnek, s még az életük is veszélyben foroghat. Emellett politikai támadások áldozatai is lehetnek egyesek, amit Hrinyiv helytelennek tart.

Arra a felvetésre, hogy csak a nyilvánosság erejével küzdhető le a korrupció, azt válaszolta, az nem am média feladata, hanem az erre a célra létrehozott korrupcióellenes hivataloké, azokban kell inkább megbízni, nem pedig a nyilvánosság erejében.

A Porosenko Blokk politikusa eltöröltetné azt a passzust is, hogy büntetőjogi felelősség alá tartozzon az, ha valaki hibás adatokat közöl jövedelembevallásában. Szerinte ez a vétséget elegendő adminisztratív bírsággal sújtani.