Hatalmas öszeget követel Ukrajna a Gazpormtól


Két tételben, összesen 28,3 milliárd dollárt követel a Naftohaz Ukraini az orosz Gazpromtól a stockhomi nemzetközi döntőbíróságon – tudatta az Index. Az ukránok szerint 18,1 milliárd azért járna az orosz gázóriástól, mert vitatható volt a cég gázárképzése 2011 és 2015 között, 10,2 milliárd dollár pedig azért, mert 2009 és 2015 között nem teljesítette a tranzitgázszállítási kötelezettségeit az érvényes szerződésnek megfelelően.

Korábban Ukrajnán keresztül áramlott Európába az orosz földgázexport 80 százaléka, ezt a Németországgal közvetlen összeköttetést biztosító Északi Áramlat, majd a Belaruszon áthaladó vezetékek bővítése csökkentette töredékére.

Igaz, az ukrán követeléssel szemben a Gazprom 38,7 milliárd dolláros igényt állít, arra hivatkozva, hogy a take or pay-rendszerű szerződés ellenére Ukrajna csak a felhasznált mennyiségű gázért fizetett, nem használva ki a teljes kvótát, amelynek megvételére a szerződés szerint kötelezettséget vállalt. A pontos számok eddig nem voltak ismertek, a korábban 26 és 30 milliárd dolláros kölcsönös követelésekről volt szó.

Az elméleti összeg azonban tovább nőhet:

a Naftohaz azt tervezi, hogy a Krím orosz annexiója miatt elveszített érdekeltségeiért is bírósághoz fordulna.