Hollandia bekérette az orosz nagykövetet a maláj utasszállító miatt


A holland külügyminisztérium pénteken bekérette a hágai orosz nagykövetet, miután Moszkva élesen bírálta a maláj utasszállító katasztrófájával foglalkozó nemzetközi vizsgálóbizottság e héten közzétett jelentését.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor úgy vélekedett: “Ez nagyon jó hír”. Rámutatott: a hágai orosz nagykövetnek így lehetősége nyílik arra, hogy Moszkva álláspontját közvetítse.

“A párbeszéd mindig jó”

– tette hozzá Peszkov, aki elismerte, hogy a nagykövet bekéretéséről a sajtóból szerzett tudomást.

Bert Koenders holland külügyminiszter viszont úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálat eredményeivel kapcsolatos orosz reakciók

“kétségbe vonják a nyomozók szakértelmét, függetlenségét és tisztességességét”.

“Az orosz nagykövettel pedig megértették, hogy ilyen alaptalan vádaskodások megengedhetetlenek”

– derült ki a minisztérium közleményéből.

A holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga ügyészekből álló nemzetközi vizsgálóbizottság szerdán ismertetett jelentésében megállapította, hogy az lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt az Oroszországból származó rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét.

Moszkva hevesen tiltakozott a vizsgálat eredménye ellen. A védelmi tárca szóvivője, Igor Konasenkov tábornok közölte: kétségbe vonható a jelentés objektív jellege, mert főként internetes forrásokra és az ukrán hírszerzésre hagyatkozott. Az orosz külügyminisztérium jóval élesebben bírálta a vizsgálat eredményét. Marija Zaharova külügyi szóvivő kijelentette: a holland vezetésű nyomozás elfogult és politikailag motivált volt.

mti