Második alkalommal szervezett jótékonysági félmaratont az Ökumenikus Segélyszervezet Beregszászon


Közel fél ezren futottak szombaton Beregszászon az Ökumenikus segélyszervezet által szervezett 2. jótékonysági félmaratonon, amelyen részt vett Kovács “Koko” István, a segélyszervezett jószolgálati nagykövete.

A jótékonysági rendezvényt szervező Ökumenikus Segélyszervezet célja a tavaly ősszel hagyományteremtő céllal elindított futóversennyel az, hogy minél nagyobb figyelmet irányítson kárpátaljai tevékenységére. A szervezet a sporteseménnyel egyúttal szeretne minél több embert a nehéz körülmények között élő kárpátaljai családokat támogató segélyprogramjának a támogatására buzdítani.

A beregszászi futóversenyen indulóknak tartott közös bemelegítés előtt Kovács “Koko” István a sajtónak elmondta:

a Beregszászon második alkalommal szervezett félmaratonnal az Ökumenikus Segélyszervezet újszerű módon, a sportnak a jótékonykodásba történő bevonásával szeretné megszólítani az embereket.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a módszer, amelyet a segélyszervezet külföldön eddig csak Kárpátalján próbált ki, nagyszerűen működik, hiszen az idén a tavalyinál is nagyobb az érdeklődés a jótékonysági sportrendezvény iránt – tette hozzá. “A beregszászi félmaraton üzenete az, hogy nekünk, magyaroknak, össze kell fognunk, egymást segítve kell építeni az életünket” – fogalmazott. Úgy vélte, nagyon jó dolog, hogy a futóverseny több mint négyszáz résztvevője, akiknek a zöme gyerek, a sporton keresztül eljut a szolidaritás érzéséhez, az egymáson való segítés gondolatához, amivel a félmaraton – a szavaival – már a start előtt elérte a célját.

A beregszászi félmaraton kapcsán Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az MTI érdeklődésére kifejtette, hogy a jótékonysági futóversennyel még nagyobb figyelmet szeretnének Kárpátaljára irányítani. Jelezte, a segélyszervezet közel két évtizede van jelen Kárpátalján, Beregszászon képviseletet működtet munkatársakkal. “Úgy látjuk, szükség van a tevékenységünk bővítésére, amihez támogatók kellenek” – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a félmaratonnal nem csak a támogatókat szólítják meg, hiszen egy nagy közösségi eseményről van szó, amelyre az egész régió odafigyel, sőt a futóversenynek idén már kijevi és amerikai résztvevői is vannak.

A félmaratonon indulókat köszöntő beszédében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere örömét fejezte ki, hogy nagy az érdeklődés a jótékonysági sportrendezvény iránt. Mint mondta, a futóversenyre Beregszászra látogató turisták is beneveztek. Bejelentette, hogy a félmaratonhoz idén családnap is kapcsolódik, amelynek kiemelt programjaként Wolf Kati énekesnő, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese koncertet ad.

A Barátság Stadionból startoló, a határokon átnyúló összefogást jelképezni hivatott futóverseny minden résztvevője a versenytrikóján a 1353-as adományvonal számát viselte, amelynek felhívásával 250 forintnak megfelelő összeggel támogatható az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenysége az anyaországból vagy akár Kárpátaljáról is, hiszen a magyar országhatár közelében élők közül sokan használnak magyarországi telefonkártyát.

mti