Befellegzett Klicsko legyőzőjének: kokainnal bukott le


Sajtóértesülések szerint kokain nyomaira bukkantak Tyson Fury, az angolok nehézsúlyú profi ökölvívó világbajnoka szeptember 22-i doppingmintájában, ezért kellett másodjára is elhalasztani az ukrán Vlagyimir Klicsko elleni címmérkőzésének visszavágóját.

Az ESPN amerikai sportcsatorna repítette világgá szombaton, hogy Fury drogtesztje pozitívnak bizonyult. Mintájában nemcsak kokain nyomaira bukkantak, hanem a tilalmi listán szereplő több más szer, így például anabolikus szteroid használatát is kimutatták nála. Furynak elvileg joga van kikérni a B-próbát.

Ha megerősítést nyer, hogy nem megengedett segítséget vett igénybe, minden bizonnyal elveszíti a két nagy világszervezetnél (WBA, WBO) őrzött címét.

Az angol és az ukrán bokszoló eredetileg július 9-én csapott volna össze ismét a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) övéért, ám Fury bokája megsérült. Az újabb időpontot október 29-ére tűzték ki. Ezt halasztották el a múlt szombati bejelentés nyomán, amely szerint az angol öklöző – közelebbről nem részletezett – egészségi állapota nem teszi lehetővé a Manchesterbe tervezett visszavágó megrendezését. Az első összecsapást tavaly novemberben nagy meglepetésre Fury nyerte meg. A 28 éves angol bokszoló Düsseldorfban egyhangú pontozással győzte le 40 éves ellenfelét, aki így 2004 áprilisa után kapott ki újra, és több mint kilenc év elteltével veszítette el világbajnoki címeit – írta az MTI.

Egy másik, elhúzódó doppingügyben is érintett Tyson Fury. Az Egyesült Királyság doppingellenes ügynöksége (UKAD) tiltott teljesítményfokozó szer, nandrolon használata miatt tiltotta el ideiglenesen a profi karrierje során veretlen sztárt, s szintén makulátlan mérlegű unokatestvérét, Hughie Furyt.

A sportolók fellebbeztek az ideiglenes eltiltás ellen, a nemzeti doppingellenes bizottság pedig feloldotta a büntetést a vizsgálat befejezéséig, egészen pontosan Furyék novemberi meghallgatásig.