Előzetesben az elfogott koszovói rendőrfőnök


Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezte egy szerb bíróság szombaton Nehat Thacit, az észak-koszovói Kosovska Mitrovica-i régió három napja terrorizmus gyanújával őrizetbe vett rendőrfőnökét.

Az ügy minden bizonnyal tovább élezi majd a Belgrád és Pristina közötti feszültséget.

“A nisi bíróság elrendelte N.T.-nek a maximális, 30 napos időszakra történő előzetes letartóztatását”

– közölte Ana Popovic bírósági szóvivő, aki a döntést azzal indokolta, hogy fennáll a gyanúsított szökésének a veszélye, illetve a szóban forgó bűncselekmény várható büntetése meghaladja a tíz év szabadságvesztést.
A 40 éves Nehat Thacit egy 2010-ben kiadott bírósági végzés alapján fogták el szerda este, amikor barátai társaságában Koszovóból be akart lépni Szerbiába. Ügyének részleteit a rendőrség nem árulta el.

Belgrád és Pristina között az 1998-1999-es koszovói háború óta ellentétek feszülnek. Koszovó 2008-ban kikiáltotta Szerbiától való függetlenségét, de ezt Belgrád azóta sem ismeri el.

A múlt héten a koszovói rendőrség feltartóztatta a Pristina melletti Gracanicában tartózkodó Marko Djuricot, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetőjét, és felszólította, hogy hagyja el az ország területét, ellenkező esetben le fogják tartóztatni. Végül az összegyűlt helyi szerb lakosság nyomására folytathatta koszovói látogatását.

mti