Izraeli-palesztin kézfogás Simon Peresz temetésén


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szerdán elhunyt Simon Peresz volt államelnök temetésén elmondott gyászbeszédében a katonai erő segítségével megteremthető béke fontosságáról beszélt.

Peresz temetésére – az izraeli állami méltóságok mellett – az egész világból hetven politikai vezető sereglett Jeruzsálembe. Szlovákiát Robert Fico, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte. Jelen volt Barack Obama amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök is. Az izraeli média szakértői szerint idén még egy nemzetközi rendezvényen sem jelent meg egyszerre ennyi vezető a nagyvilágból, s Izraelben utoljára Jichák Rabin temetésén, 1995-ben volt jelen ennyi nemzetközi közjogi méltóság.

Netanjahu kezet fogott a palesztin elnökkel

Elsőként Reuven Rivlin jelenlegi államfő szólalt meg remegő hangon. Egy korszak lezárásának nevezte Peresz halálát, és megemlékezésében bocsánatot kért politikustársai nevében a politikai csatározások hevében olykor elhangzott személyes sértésekért.

Utána Netanjahu szólalt fel, aki bevonulásakor kezet fogott és néhány szót váltott az első sor egyik legelőkelőbb helyére – Orbán Viktor mellé – ültetett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Netanjahu és Abbász több év után először találkozott személyesen. Netanjahu Izrael egyik alapító atyjának nevezte a kilencvenhárom évesen elhunyt Pereszt, s optimizmusának, békevágyának és Izrael iránti szeretetének jeleként értékelte, hogy Izrael és az egész világ gyászolja, és ennyien jöttek az egész világból, hogy végső búcsút vegyenek tőle.

Hangoztatta, hogy Peresz életének volt célja, s reményt lehet meríteni örökségéből. Peresz nemzedékekre próbálta biztosítani Izrael védelmét, miközben békét is próbált kötni – vélte a kormányfő, s hangsúlyozta, hogy politikai riválisok voltak ugyan, de barátok lettek az évekkel.

Netanjahu felidézte egy késő éjszakába húzódó beszélgetésüket, amelyben Peresz kifejtette, hogy csakis a béke garantálhatja a biztonságot Izrael számára, míg ő úgy vélte, hogy csakis a biztonság garantálása után következhet a békekötés.

A gyászbeszédek után a koporsót a Jichák Rabin és Jichák Samir volt kormányfők sírjai között kialakított, új sírhelyen hantolták el. Az elhunyt gyermekei elmondták a hagyományos zsidó gyászimát, a kaddist, majd elhelyezték a friss síron a különböző izraeli állami szervek és a család koszorúit.